Värnplikten har gjort henne mer tolerant för sexistiska skämt

Efter ett år i det militära blickar Anna Hansson tillbaka på en tid av tuffa utmaningar, utskällningar och en grabbig jargong. Men till hösten är det hon som kommer att skälla ut rekryter för obäddade sängar och dåligt borstade kängor, då hon fått jobb som instruktör.

I början av värnplikten blev Anna Hansson och hennes plutonkamrater kallade för “krigsmän”.

 

- Vi var några tjejer som reagerade på det ordvalet. Vi sa att vi önskade ett mer könsneutralt uttryck. Men då fick vi höra att det ordet alltid har använts, och att kvinnor bara fått göra värnplikten sedan 1980.

 

Det är nästan 40 år.

 

- Jo, jag vet, men det har blivit bättre med tiden, längs utbildningens gång.

 

Enligt Anna Hansson jobbar anställda på regementet för att motverka gammaldags ordval och främja jämställdhetsfrågor. Ändå tycker hon att det finns en helt del att jobba på.

 

- Det har känts som att gå i sexan igen. Killarna har hackat på en, det är svårt att beskriva. Men de har velat ha en reaktion. Triggat en. Blir man arg undrar de varför man är så tjurig. Säger man ingenting undrar de varför man är sur. Och skrattar man med har man ju accepterat vad de sa.

 

Jargongen är svår att konkretisera för henne. Hon tror att hon inte hade reagerat på skämten om hon hade hört dem i ett sammanhang som hon känner sig bekväm i. Men att det blir skillnad när hon som ensam tjej står med fem killar.

 

- Jag tål kanske sådana skämt mer nu än vad jag gjorde när jag ryckte in, vilket är synd. Samtidigt har jag aldrig känt mig diskriminerad, säger Anna Hansson.  

 

När hon hamnat i situationer som gjort henne obekväm har hon haft svårt att veta vad som är det rätta att göra.

 

- Att gå till befälen blir så hårt. Man vill ju inte anmäla sina kompisar.

 

Om man inte vill gå till befälen finns det förtroendevalda värnpliktiga som man kan vända sig till. Och det har hänt att inkallade blivit avstängda på grund av sexistiskt agerande.

 

- Jag har kommit på att jag valt mitt umgänge hemma, att jag har umgåtts med folk med samma värderingar som jag har. Därför blir det tydligt när man umgås med folk som man inte väljer själv, säger hon.

 

Anna Hansson pratar om en annan pluton på kompaniet. I den är det lika många värnpliktiga kvinnor som män. Till skillnad från hennes, där de är en femtedel kvinnor.

 

- I den verkar upplevelsen annorlunda. De har inte alls känt av den där grabbiga stämningen.

 

Hon är skeptisk mot Rekryteringsmyndighetens ambition om att 20 procent av de inkallade ska vara kvinnor. Det tycker Anna Hansson är för lite.

 

- Det är dåligt. Samtidigt vet jag inte om det är någon bra idé att plikta in folk som inte vill.

 

När det var klart att hon skulle rycka in i lumpen var det många av hennes tjejkompisar som tyckte det var häftigt. Men som själva var övertygade om att de inte skulle klara det.

 

- Och det är inte sant. Alla klarar det, eftersom det inte finns något alternativ. Man kan inte bara sluta, man tågar på.

 

Trots den grabbiga jargongen vill hon betona värdet av kamratskapen inom försvaret. Hon nämner en överlevnadsutbildning som de gjorde under våren. Då gick de utan mat i 60 timmar och sov tre nätter i bivacker - enklare vindskydd.

 

- Vi prövades i det vi lärt oss under året. Det var väldigt tungt fysiskt och psykiskt. Vi fick hela tiden jobba med motivationen. Mitt i det var det fruktansvärt. Sedan när vi kom hem var det väldigt stärkande för gruppen.

 

- Man blir så otroligt tajt med alla som ligger inne, säger Anna Hansson.  

 

De positiva delarna med värnplikten har gjort att hon väljer att fortsätta i gröna kläder. Hon har nämligen fått jobb som instruktör. Då är det hon som ska utbilda nya rekryter. Av de som anställts som instruktörer är nästan 50 procent kvinnor.

 

- Det ska bli spännande att se vem jag själv blir som befäl. Jag vill inte vara så auktoritär, eller auktoritär ska man väl vara, men inte så arg som vissa är. Vi har pratat med befälen om den där ilskan som var i början. Att den mest handlade om att visa vem som bestämmer. säger Anna Hansson

Text: Arvid Brandström

Fotnot: Anna Hansson heter egentligen något annat. Men med risk för att hennes uttalanden kan drabba den framtida karriären inom försvaret, är hennes namn fingerat.