Fick höra av försvaret att de äger hans kropp och hjärna

När nittonåringen mönstrade placerades han som fjälljägare i Arvidsjaur. Det är en av de hårdaste utbildningarna i försvaret. I mars dömdes han till fängelse för att ha vägrat.

Nittonåringen skrev att han var positiv till värnplikt, men att det inte är något för honom. Efter det kallades han till mönstring och presterade toppresultat på testerna. När han kom till personen som skulle placera honom uppgav han att han inte ville, men fick då höra att det inte spelar någon roll om han vill eller inte: "Vi äger din kropp och din hjärna, om vi vill att du ska tjänstgöra så ska du tjänstgöra". Det har han uppgett i polisförhör.
 

Utlåtandet fick nittonåringen att bryta ihop. I månader efteråt drömde han mardrömmar om scenariot, enligt polisförhöret. Bengt Forssten är avdelningschef på Rekryteringsmyndigheten. Han tycker att språket är direkt olämpligt av handläggaren.   

 

– Jag blir ledsen när jag hör det. Vi jobbar mycket med den åldersgruppen, hur vi ska bemöta dem, och att uttrycka sig så, det accepterar vi inte. Det ska jag ta vidare, säger han.  

 

Bengt Forssten är dock skeptisk till hur nittonåringen framställer sin negativa syn till värnplikt.

 

– Jag kan undra vad han egentligen sa till psykologen. I det samtalet väger psykologen in motivation och intresse. Det är inte bra för förbandet att få in någon som är omotiverad. Psykologen borde ha satt ett lågt värde på någon som säger att den inte vill.

 

– Och just när det handlar om en jägarutbildning. Då får man åka till förbandet och göra ytterligare tester. Där kan man återigen uttrycka att man inte vill. Gällande de utbildningarna finns det en hög grad av frivillighet, säger Bengt Forssten.

 

Tiden innan det var dags att inställa sig hörde nittonåringen av sig ett flertal gånger till Rekryteringsmyndigheten och sa att han inte ville. Under samma tid uppsökte han psykolog, för sin stress och ångest kopplad till värnplikten. Men när det har gått så långt i processen att man fått en placering, är det svårt slingra sig ur. Då krävs det starka skäl.

 

– Om man hör av sig till oss och säger att man fått kalla fötter och inte vill. Då säger vi att det inte handlar om att vilja eller inte. Värnplikten är ingen rättighet utan en skyldighet.

 

Efter kontakten med Rekryteringsmyndigheten fick nittonåringen en ny placering, närmare sin hemstad. När det var dags att inställa sig dök han inte upp.

 

– Det dummaste man kan göra är att inte dyka upp. Han hade inte behövt få fängelse. Hade han inställt sig och fortsatt säga att han inte klarar det mentalt. Då hade han fått träffa försvarshälsan, och kunnat fortsätta driva sitt ärende. Man kan visserligen vara tvungen att genomföra utbildningen ändå, om man inte anses ha tillräckligt starka skäl för att slippa, säger Bengt Forssten.  

 

I mars i år dömdes nittonåringen till 14 dagars fängelse för brott mot totalförsvarsplikten.

text: Arvid Brandström

Rekryteringsmyndigheten ser inte sin uppgift som något jämställdhetsprojekt