”Vi påverkar faktiskt på riktigt” 

Allt fler unga säger att de är politiskt intresserade, men sedan nittiotalet har medlemskapen i svenska partier mer än halverats. Bland de unga som trots allt är partipolitiskt aktiva är det möjligheten att påverka som lockar.

— Möt tre ungdomspolitiker med olika ambitioner.

Gör: Juriststudent, ledamot i lika rätt- och ekonomifrågor i Grön ungdoms förbundsstyrelse.

Tidigare språkrör för Grön ungdom syd, kongressombud, ordförande för GU Lund.

Ålder: 22

Bor: Lund

Julius Eberhard

När Julius Eberhard gick med i Grön Ungdom som femtonåring handlade det mest om att han var väldigt intresserad av politik. Sju år senare är han övertygad om att partipolitiskt engagemang är nyckeln till att faktiskt påverka.

Foto: privat.

Klimat och miljö är en av ungas viktigaste politiska frågor idag. Globala klimataktioner som Fridays for future engagerar många unga. Men miljöfrågan är mer än aktivism, enligt Julius Eberhard som är aktiv i Grön ungdom.

 

–– Miljö- och klimat är i grunden en politisk fråga som kräver politisk förändring. Vissa tror att klimatfrågan handlar om individer och individens val. Det kan också vara viktigt men jag tror på politiska beslut som går genom partierna, säger Julius Eberhard.

 

Han gick med i Grön ungdom som femtonåring. Efter att ha undersökt flera olika partier, kom han fram till att miljöpartiets budskap stämde bäst överens med hans åsikter.

 

— Många som engagerar sig partipolitiskt har fina historier om varför de gick med. Jag var mest väldigt intresserad av politik, och ville kanalisera det på något sätt, berättar Julius Eberhard.

 

Nu har han hunnit fylla tjugotvå, och är fortfarande aktiv inom partiet med ett flertal förtroendeposter i bagaget.

 

—  Jag har en massa åsikter och grejer jag vill förändra i samhället, och med åren har jag kommit fram till att det är inom politiken man kommer längst med sina åsikter, säger Julius Eberhard.

 

I skrivande stund pågår valrörelsen inför EU-valet för fullt. Där har Julius Eberhard främst debatterat på skolor mot andra ungdomsförbund. Som ledamot i förbundsstyrelsen har också han haft ansvar för valrörelsen i sin helhet, till exempel valfilmen som förberetts månaderna inför.

 

Valrörelsen är ett intensivt arbete, men kampanjandet står i paritet med det interna påverkansarbetet, berättar Julius Eberhard.

 

—  Det är ganska lätt att påverka inom partiet, det är inte jättemånga som sitter på så mycket makt. Vad som krävs är att man ska vara välorganiserad och ha ett starkt case.

 

Julius Eberhard är speciellt intresserad av narkotikapolitik. Under tiden som kongressombud drev han tillsammans med en kollega igenom ett förslag om fixrum: lokaler där vårdpersonal kan visa brukare hur säkra injektioner går till, ge motgift vid överdoser och föreslå avvänjningsprogram.

 

— Den frågan driver Miljöpartiet nu som första svenska parti. Det känner jag var min förtjänst.

 

Huruvida det blir en fortsatt politisk karriär vill Julius Eberhard inte spekulera allt för mycket i.

 

— Det är ju en stor förändring att gå från att ha en relativt upphöjd position inom Grön ungdom, till att bli en helt vanlig medlem i miljöpartiet, säger han men fortsätter.

 

— Om jag fortfarande känner att jag trivs med partiets åsikter kan jag absolut ha en framtid i partiet och förmodligen kan jag gå ganska långt.

 

Julius Eberhards år i Grön ungdom har inneburit mycket tid, arbete och sena kvällar. Men främst har det varit väldigt roligt, berättar han.    

 

— Jag hade ju inte gjort det om det bara var jobbigt och tråkigt. Och jag känner att jag faktiskt varit med och påverkat på riktigt. Det är ju alltid målet.

Gör: Studerar till civilingenjör, andre vice ordförande för CUF Skåne och kandiderar till ledamot i CUFs förbundsstyrelse.

Bor: Lund

Ålder: 22

Ida Alterå

Efter att ha varit aktiv inom den civila klimatrörelsen satte sig Ida Alterå ner och kollade igenom de partier som drev hennes hjärtefråga - miljö och klimat. Hon valde Centerns ungdomsförbund och där trivs hon.  

Foto: Ebba Bergström

— Jag gillar det där att man får man vara med och förhandla och kompromissa och faktiskt jobba fram sakpolitiska förslag.

 

Efter att ha funderat över att bli aktiv under en längre tid så tog Ida beslutet att gå med i ett ungdomsparti efter valet 2014.

 

— Det var när Sverigedemokraterna blev väldigt stora. Då kände jag att det finns så många som engagerar sig för sådant som går emot allt det jag tror på. Jag kände att jag inte bara kunde gå runt och tycka utan jag behövde engagera mig, säger Ida Alterå.

 

När Ida bestämde sig gick hon igenom alla partier för att se vilka som tog ställning för hennes hjärtefråga - miljö och klimat.

 

— Många i min släkt är centerpartister så jag tyckte det kändes skittråkigt att bli centerpartist, men rent grundläggande ideologiskt så är jag liberal och då finns det inget annat alternativ, säger Ida med ett litet skratt.

 

När dagarna spenderas med att studera till civilingengör saknade Ida Alterå möjligheten att få diskutera ideologi och politik. Ungdomsrörelsen i Lund erbjöd gott om tillfällen att lära sig mer och att få diskutera med andra.  Under valet 2018 blev Ida Alterå även inkryssad som ordinarie ledamot i Lunds kommunfullmäktige. Hon erkänner att hon fortfarande identifierar sig starkare med ungdomspartiet.

 

— Det är en annan typ av engagemang, det inte så mycket evenemang där man bara kan vara med och diskutera.Jag ville ju vara med och prata och diskutera miljö och invandring, cykelvägar är inte så sexiga frågor.

 

Ida märker att det är färre som är engagerade i ungdomspartierna idag, det är inte längre en folkrörelse. Det är något som hon tycker är jätteallvarligt.

 

— Engagemang i politiska partier är ju grunden för det demokratiska samhället. Alla behöver inte vara med i ett parti men ju färre som är engagerade och som är insatta i politiken desto längre bort hamnar den från människor. Man behöver folk som överbryggar avståndet mellan dom vanliga människorna och yrkespolitiker. Jag tror att vi måste visa varför det är viktigt.

 

Ida Alterå tror att en del tvivlar på om de faktiskt kan påverka genom ungdomspartierna. Själv känner hon att det verkligen går att göra skillnad genom CUF.

 

— Det finns punkter i 73-punktsuppgörelsen som Centern fick igenom som CUF drev igenom på partistämman för några år sedan. Det är något otroligt motiverande i det faktumet.

 

När det gäller framtiden inom partiet kandiderar Ida Alterå nu till Ledamot i CUFs förbundsstyrelse och hon vill fortsätta vara aktiv under studietiden.

 

— Jag tänker nog vara aktiv de närmaste 3-4 åren men sen vill jag jobba med det jag utbildat mig till, säger Ida Alterå

Gör: Går i nian

Ålder: 16

Bor: Stockholm

Isak Lundström

För sextonårige Isak Lundström var det självklart att engagera sig i SSU.

—  Det låter ju lite klyschigt, men jag vill förändra världen.

Foto: privat

Under valrörelsen 2014 brukade Isak gå ner till valstugorna på Medborgarplatsen i Stockholm. Då pratade han nästan bara med socialdemokrater.

 

—Både pappa och farfar är också sossar, så att det blev SSU kom ganska naturligt, säger Isak Lundström.

Att kunna nå fram till makthavare och allmänhet är en viktig del i varför Isak Lundström valt att engagera sig partipolitiskt.

 

— Din åsikt förs fram på annat sätt när man är partipolitiskt aktiv. Man får en helt annan röst som ungdom, folk lyssnar på en på ett helt annat sätt. Det är coolt att ens vilja kan föras fram trots att man inte är myndig.

 

Många av Isak Lundströms vänner strejkar för klimatet och brinner för miljöfrågan. Att det politiska intresset bland ungdomar har vuxit de senaste åren handlar nog främst om klimatkrisen, tror Isak Lundström.

 

— Det är vår framtid som faktiskt står på spel, en kris som våra föräldrar inte riktigt har förstått. Att det politiska intresset bland unga ökat generellt har nog att göra med att SD blev så stora. Men sen är folk inte lika intresserade av välfärdspolitiken.

 

För Isak Lundström är det bostadspolitik som är viktigast.

 

— Om man kollar på vad alliansen vill är det för mig som snart ska försöka skaffa bostad väldigt problematiskt med marknadshyror som kommer göra det dyrare för oss att bo. Men jag har varit politiskt intresserad sen jag var jätteliten, berättar Isak Lundström.

 

Till skillnad från många av hans partikamrater är inte Isak Lundström intresserad av några förtroendeuppdrag inom SSU.

 

— Jag vill inte jobba i politiken, mitt medlemskap handlar enbart om att jag vill föra fram min åsikt. Jag nöjer mig med att vara fanbärare på första maj.

Text: Ebba Bergström & Elle Kari Karlsson

Hör från fler unga som är politikt engagerade

— Mira Hingström

Om vi inte är tillräckligt radikala eller stör tillräckligt mycket då kommer vi inte heller nå dit vi vill.

Civil olydnad