Livet som Au Pair i Barcelona

När Sara Sturk läste Spanska i skolan blev hon intresserad av språket och nyfiken på kulturen. En blandning av att vilja bli bättre på språket och en tristess i vardagen gjorde att hon åkte till Spanien och jobbade som Au Pair.

– Jag var less på mitt jobb, det kändes som om jag stod still och jag visste inte vad jag ville göra.

 

Spontant gjorde Sara en profil på en hemsida, där barnflickor kunde hitta en passande familj, och vice versa. Efter att ha kollat igenom några familjer så hittade hon en som verkade bra.


– De flesta brukar ha skypesamtal innan något bestämts, men vi hade inte ens pratat i telefon. Jag var faktiskt inte orolig. Jag tänker att saker löser sig, det tänker jag alltid.

Del av en spansk familj
 

Sara landade samma sommar i ett varmt och fuktigt Barcelona. På flygplatsen välkomnades hon av en familj med två barn.

 

De körde länge längs en stor motorväg medan familjen berättade om landets historia och pekade på sevärdheter de passerade.

 

– Trafiken var helt kaos. Jag tänkte shit, här ska jag köra bil.

 

De anlände till ett stort hus med en hög mur runt omkring. En knapp öppnade grindarna, och Sara såg det fina huset med pool för första gången.

 

Någonstans där landade också insikten hos Sara.


– Shit, jag ska bo med dessa människor i ett år. Fast det kändes fort naturligt för mig, eftersom de kändes naturligt för dem. De hade haft au pair förut. Jag hade tur som hamnade hos dem.


Familjen stod för hushåll och mat, bil, bensin, telefonräkning och gymkort. Sara fick också en lön på cirka 2300 kronor. Hon hade med sig lite sparade pengar, men behövde sällan använda dem.
 

– Det kostar inte så mycket att bo i Spanien när man inte betala boendekostnad.

 

Att hitta sin plats i en ny, främmande familj är inte alltid enkelt. Men det var det för Sara. Hennes dagar gick ut på att laga mat, hämta, skjutsa och leka.

 

– Det är klart det är lite tufft att bestämma över någon annans barn, man

får hitta en balans mellan att vara tuff och skön.

 

Fick många vänner

 

I grannskapet hade många familjer au pair, på så sätt fick Sara snabbt vänner. När barnen var i skolan träffades de ofta och fikade, tränade, spelade volleyboll eller åkte på äventyr.

 

Men flera av de andra au pairerna var inte lika nöjda som hon var. Medan några hade höga förväntningar, hade andra dåliga villkor.

 

– Vi hade en au pair i grannhuset där familjen inte var lika schysst.. Hon fick betala bensinen, och hade ingen värme på vintern eftersom de tyckte att elen var dyr. När hon köpte ett värmeelement så gömde dem det. Vi hjälpte henne att hitta en ny familj. Känner man sig inte bekväm med familjen ska man byta.

 

Efter en tid i Barcelona hade Sara fått många nya vänner, också utanför au pair-kretsarna. Trots att hon inte anser sig vara den närgångna typen, så vande även hon sig vid pussarna på kinderna när hon hälsade på människor.

 

– Är man det minsta lilla social så är det lätt att lära känna spanjorer också, många av dem vill bli bättre på engelska och pratar gärna.

 

Efter nästan ett år i Spanien så flyttade Sara hem till Sverige. Och visst hade hon blivit inspirerad – idag är hon spansklärare.

Text: Sofia Sundqvist

Backpackade med detaljplanering i 6 månader

– Ville inte missa något