Kulturbeställare Generation Z - Vad dagens ungdom vill ha för kultur

Ända sedan Elvis tog sina första toner om ghetton och evig kärlek har ungdomskulturen funnits i vår samtid. I tre delar får vi träffa både den kulturintresserade Linnéa som strax tar studenten och medarbetare på Moderna muséet, Svenska filminstitutet och Malmöfestivalen. Hur ser kulturbranschen på dagens unga och tycker generation Z om den kultur som erbjuds idag?

Generation-Z.jpg
Vad dagens ungdom vill ha för film -
00:00 / 00:00
Vad dagens ungdom vill ha för musik -
00:00 / 00:00
Vad dagens ungdom vill ha för museum -
00:00 / 00:00

Långfilmen går trögt men TV-serien går uppåt bland unga enligt både Linnea Jeglinska 18år och filmanalytikern Torkel Ståhl. Hur ser egentligen generation Z på svensk film och tv?

Svensk hip-hop är på frammarsch menar både Malmö Lives producent Anna Storåkers och Malmöfestivalens projektledare Lotta Ström. Tillsammans med vår generation Z-talesperson Linnea Jeglinska reder de ut vad unga vill lyssna på.

Abstrakt konst lockar flest unga till museum, men det är skolan som är nyckeln till att få fler unga att gå på museum. Det tror iallafall Sofia Alsterhag kommunikatör på moderna museet medans gymnasieeleven Linnea Jeglinska tror att det är konst som är politisk som lockar generation Z.

Ljud & grafik: Axel Lundström